Wat is coaching?

Wat is coaching?

Wat is coaching eigenlijk? Wikipedia zegt hierover het volgende;

Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag. Genezing is nadrukkelijk niet het doel en ziekte niet het uitgangspunt.

Je kan coaching ook als volgt toelichten;

Coaching is dè manier om duurzaam effectief gedrag te ontwikkelen, bewustzijn te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat gewenste effectieve gedrag kan het gedrag zijn op de werkplek, in je relatie met collega’s of in de privésfeer. Dit effect kan coaching ook hebben op het sportveld of in de maatschappij waarin we leven.

Effectief gedrag is het gevolg van meer zelfvertrouwen en weten hoe je zaken, als individu of team, effectiever kunt aanpakken. En dit is te leren!

De kern van het coachen is dat je leert om je eigen oplossingen te vinden voor je vraagstukken. De coach luistert, vraagt, adviseert en stuurt aan op het pakken van je eigen verantwoordelijkheid.

Coaching is de meest persoonlijke manier van leren. Het leertraject wordt bijna volledig op de persoonlijkheid en leerbehoefte van het individu of het team samengesteld. Persoonlijker kan het niet.

Let op, coaching is niet bedoeld voor het omgaan met of genezen van gediagnostiseerde geestesaandoeningen. Hiervoor zijn andere beroepsgroepen (therapeut, psycholoog etc.) veel beter toegerust.